MESENAATTIKAMPANJA KÄYNNISTYY PIAN

Monet ovat jo kyselleet, milloin avaamme paljon puhutun joukkorahoituskampanjan Gambian koulumme hyväksi. Nyt päivä on tiedossa: kampanja avataan torstaina 5.11.2015!

Tässä linkki: https://mesenaatti.me/apu-paku-ry-koulutusta-ja-ruokaa-gambian-lapsille/

Keräyksellä on tarkoitus tukea koulumme oppilaiden opiskelukykyä laittamalla perusasiat kuntoon. Suurin osa lahjoituksista käytetään juomaveden ja päivittäisen kouluaterian tarjoamiseen. Lisäksi teemme pientä remonttia Apupakulandilla ja teetämme koulupuvut oppilaille. Jos mahdollista, niin asennamme myös tehokkaan aurinkopaneelijärjestelmän kouluun.

Nyt kerätyt varat käytetään seuraavasti:

  1. Päivittäinen kouluruoka n. 100 lapselle ja 20 aikuiselle koko lukuvuodeksi
  2. Oman kaivon, keittiön ja koulun vessojen kunnostaminen
  3. Koulupuvut 100 lapselle ja 10 opettajalle
  4. Aurinkopaneelijärjestelmä jos lahjoitustulva yllättää!

Kouluruoka

Haluamme tarjota yhden ilmaisen aterian päivässä kaikille oppilaille, työntekijöille ja vapaaehtoisille. Heitä on yhteensä noin 120 henkilöä ja joukko koostuu pääosin gambialaisista lapsista 4 ja 8 ikävuoden välillä. Esikouluamme käy tällä hetkellä 40 ja ala-astettamme 59 lasta. Ala-asteessamme on nyt 1. ja 2. luokka-aste, mutta tulevaksi lukuvuodeksi pyrimme rakentamaan lisää luokkahuoneita, jotta saamme loputkin luokka-asteet perustettua. Tähän keräämme erikseen varat ensi keväänä järjestettävillä Afrikka16-hyväntekeväisyysbileillä. Ala-asteella on tällä hetkellä neljä opettajaa, ja esikoulu pyörii suomalaisin sekä gambialaisin vapaaehtoisvoimin. Vapaaehtoisia esikoulun opettajia on 3–9 ajankohdasta riippuen. Tällä hetkellä paikan päällä on kaksi opettajaopiskelijaa Oulun yliopistosta, ja loppuajan lukuvuodesta koulussamme tulee olemaan useita opettajankoulutuksen tai varhaiskasvatuksen opiskelijaa. Kouluruoka on tärkeää niin oppilaille kuin opettajillekin, jotta he jaksavat keskittyä koko koulupäivän.

Kaivo, keittiö ja koulun vessat

”Apupakulandille” on kaivettu oma kaivo aikaisempien vapaaehtoisten voimin. Tällä hetkellä vesi nousee syvästä kaivosta köyden ja ämpärien voimin. Apupakulandin nuoret banaani- ja appelsiinipuut sekä kassava- ja cashew-pensaat kaipaavat kuivalla kaudella jopa 500 litraa vettä päivässä, jonka nostaminen kaivosta käsin vie aikaa 1–2 tuntia päivittäin. Tästä syystä haluamme asentaa kaivoon pumpun ja joitain metrejä putkia. Kaivoon pitää myös valaa betonikansi ja vuorata kuilu betonille, jotta vesi pysyy pitkään juomakelpoisena. Kaivon lisäksi betonia ja muita rakennustarvikkeita tarvitsemme myös keittiön rakentamiseen. Gambian valtio palkkasi kouluumme kokkeja, mutta varoja ei löytynyt ruokiin eikä keittiön rakentamiseen. Koulun vessat ovat puolivalmiita aikaisempien lahjoitusten ansiosta (Afrikka15-bileet) ja nyt olisi tarkoitus rakentaa ne lopullisesti valmiiksi.

Koulupuvut

Suurelle osalle meistä länsimaalaisista koulupuvut voivat kuulostavat turhakkeilta. Köyhissä maissa koulupuvuilla on kuitenkin usein valtaisa merkitys monestakin syystä. Ensinnäkään koulua ei pidetä virallisena tai pätevänä ilman koulupukuja. Tämä voi olla harmillista meidän näkökulmastamme, mutta vuosisatoja vanhoja ajattelutapoja on hyvä kunnioittaa, jos siitä ei ole varsinaista haittaa kenellekään. Toisekseen Gambian maaseutu on hyvin köyhää, ja kaikki kunnolliset vaatteet ovat tervetulleita. Näistä syistä haluamme tarjota koulupuvut kaikille perheille. Koulupuvut tulee valmistamaan pakaupenkulainen – jolla on muuten käytössään Apu-Pakun vuosia sitten toimittama ompelukone – joten luomme samalla pientä elinkeinoa paikallisyhteisöön.

Edellä mainitut kehityskohteet vaativat varoja n. 2000 euron edestä, ja kouluruoka on näistä kallein ja tärkein sijoitus parempaan tulevaisuuteen.

Aurinkopaneelisysteemi

Pakau Penkun kylä on sähkötön yhtä Apu-Pakun aurinkopaneelia lukuun ottamatta. Jos joukkorahoituskampanja onnistuu erittäin hyvin, niin voimme toimittaa kouluumme todella hyvän, yksinkertaisen ja liikuteltavan aurinkopaneelijärjestelmän, joka mahdollistaisi monia uusia kuvioita Pakau Penkussa. Voisimme esim. käyttää tietotekniikkaa paremmin opetuksen apuvälineenä ja opettaa tietotekniikan hyödyntämistä ylipäätään. Lisäksi voisimme järjestää jopa elokuvailtoja paikallisille. He voisivat myös ladata puhelimensa ja muut mahdolliset laitteensa aurinkopaneeleillamme.

Tällä joukkorahoituskampanjalla kerätyt varat toimitetaan lyhentämättömänä Apu-Paku Pakau Penku Lower Basic Schoolin hyväksi. Gambialaiset lapset ovat suurin hyötyjä lahjoituksista. Lapset ovat tulevaisuus!

Kiitos ja kumarrus,
Apu-Pakun perhe